Zeewolde

Zondag 7 JUNI

De Beleving, Zeewolde
Winkelweg 61, 3896 LH  Zeewolde

aanvang concert en proeverij: 15:30u
aanvang driegangen diner ca. 19:00u

Sturm und Drang – de tijd van het genie

De “Sturm-und-Drang” periode in de 18e eeuw komt vanuit de literatuur. Een groep jonge auteurs (waaronder Goethe) komt op voor de vrijheid van het individu, het vertrouwen in eigen kunnen en de kracht van de originele genialiteit. “De stem van het hart is doorslaggevend bij een verstandige beslissing”. In de muziek vind je dit terug bij o.a. Carl Philip Emanuel Bach, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. Sterke en snel wisselende emoties, fantasierijke muziek. Je hoort het allemaal terug in pianotrio’s van C.P.E. Bach en Haydn, een sonate voor viool en piano van Mozart en de f-moll variaties voor piano van Haydn.

Apollo Ensemble:
David Rabinovich – viool
Cassandra Luckhardt – cello
Marion Boshuizen – fortepiano

Het afgelopen jaar maakte chef-kok Erik Vos in Zeewolde een geweldig diner, geïnspireerd op het festivalthema. Dit jaar zal het diner in het teken staan van Sturm und Drang en Goethe. Laat je verrassen en meeslepen in een heerlijke middag met prachtige muziek en een heerlijk en verassend diner. Vooraf moet worden aangegeven of u gebruik wil maken van het diner.
Met dieetwensen wordt rekening gehouden als u die bij de reservering doorgeeft.

Concert en proeverij: € 19,50 (excl drankjes)
Concert, proeverij en diner: € 54,50 (excl. Drankjes)


zondag 9 augustus

De Verbeelding, Zeewolde 12:00u
De Verbeelding 25

In de Verbeelding zal een jong duo, Meri Khojayan, viool en Robert Poortinga, piano, sonates van Beethoven, Brahms en Schumann spelen. Dit zijn componisten uit de bekenden kring van Goethe.

Goethe en muziek zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Deze zeer invloedrijke schrijver was de bron van inspiratie voor vele componisten. Neem bijvoorbeeld Johannes Brahms die Goethe als zijn favoriete schrijver zag of Robert Schumann die zijn huwelijksgeschenk, de liederencyclus ‘Myrthen’, voor zijn vrouw Clara, opende met de ‘Widmung’, een gedicht van de grote dichter.

Het waren niet alleen de romantici die Goethe eerden met hun muzikale gave. Ook Beethoven en Schubert achtten Goethe als een genie. Schubert heeft in totaal tachtig gedichten in liedvorm vereeuwigd en Beethoven, die veel tijd met Goethe spendeerde, schreef in zijn brieven met veel bewondering. Onder andere zijn beroemde Egmont overture is gebasseerd op het werk van de dichter.

Deze vier componisten zijn de bouwstenen van dit programma. Beginnend met de typische lyriek van Schubert komen we bij de standvastige vierde sonate van Beethoven. Dit werk staat in perfect contrast tussen de sonatine van Schubert en de drie romancen van Schumann. Het programma zal besloten worden met de prachtige eerste sonate van Brahms.

Concert programma

Franz Schubert
Sonatine in a mineur op.137 no.2

Ludwig van Beethoven
Sonate no.4 in a mineur Op.23

Robert Schumann
3 Romancen op.94

Johannes Brahms
Sonate no.1 in G majeur op.78

uitvoerenden:
Meri Khojayan (violin)
Robert Poortinga (piano)

De lunch zal deze keer – in stijl van Goethe, die erg van de natuur en het platteland hield, een boeren lunch zijn met veel groente en fruit, verse broden, kazen, noten – en – vanwege zijn liefde voor Italië, met een Italiaans tintje.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland