vrijdag
7 augustus

Goethe in Lelystad

Lelystad, Agora
Agorabaan 12

Buiten en in de foyer beneden is een zomermarkt, met allerlei streekproducten, kunstenaars, dichters . . . . .
In de kleine zaal worden de voorstellingen gegeven.

  • 13:00 – 17:00 Zomermarkt
  • 13:30 –14:30 Concert: Goethes Vrouwen
  • 14:30 – 15:30 Poppentheater Cassiopeia met Tamino
  • 15:30 – 16:30 2e concert: Tobias Borsboom, piano
  • 17:00 – 18:30 Film: Faust
  • 18:30 – 20:15 Diner
  • 20:15 – 22:00 Concert: Ruisi Quartet met Beethoven/Mendelssohn

Een grote rol speelde poppentheater in Goethes jeugd. Daarom komt er – speciaal voor kinderen – de poppenkastvoorstelling Tamino, gebaseerd op die Zauberflöte, de lievelings opera van Goethe, met muziek van Mozart.

“Goethes Vrouwen”
De virtuoze mezzosopraan Karin Strobos stapt in dit semi-geënsceneerde recital van de ene rol in de andere. Van Gretchen uit ‘Faust’ via Klaartje uit ‘Egmont’ naar Mignon en Philine uit ‘Wilhelm Meister’ en nog een aantal andere vrouwenfiguur uit de theaterstukken van Goethe die, soms met veel humor, de zin van het leven proberen te doorgronden. Samen met pianiste Reinild Mees zal Karin muziek van o.a. Beethoven, Schubert, Schumann en Tsjaikovski ten gehore brengen. Voor de regie is Klaus Bertisch aangetrokken, die jarenlang chef-dramaturg bij De Nationale Opera was.

Als tweede topstuk hebben we Tobias Borsboom, pianist, winnaar van de Dutch Classical Talent. Hij speelt een programma met o.a. Liszt (Mefisto-wals) en Schubert/Liszt (Erlkönig).

Over de film: Deze Faustfilm is wel weer een bijzondere: een Tsjechische film uit 1994 van de filmregisseur Jan Švankmajer.
Het is een surrealistische film, waarin film en animaties gecombineerd worden en fantasie en werkelijkheid continu door elkaar heen lopen. Ook deze keer werken we samen met het Filmtheater Lelystad.

Na de film verzorgt het Agora-team een Goethe-buffet.

 

De avond zal worden besloten met het Ruisi Quartet, een jong Engels strijkkwartet dat de ene na de andere prijs binnensleept. Zij zullen strijkkwartetten spelen van Beethoven en Mendelssohn (op. 13).
Goethe was goed bevriend met zowel Beethoven als Mendelssohn. Goethe was ook schilder. Deze connectie willen we ook laten zien, door tijdens het concert een aantal schilderijen van hem, van tijdgenoten zoals Tischbein en van latere schilders zoals Gerhard Richter op het grote scherm te vertonen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland