festivalviamusica.nl

Vrijdag 6 augustus
Agora, avondconcert

Pianist Daniël van der Hoeven speelt in de eerste helft van het concert verschillende werken die op hun eigen manier allemaal gelinkt zijn aan Diaghilev en het Parijs van de jaren 1920.
Diaghilev heeft grote invloed gehad op de carrière en muziek van Sergei Prokofiev (uit diens dagboeken: ‘…opgedragen aan Diaghilev, als aandenken aan zijn verwoede betogen dat ik als Rus zuiver Russisch moest schrijven.’). Hun intensieve samenwerking legde de basis voor het ballet Romeo en Julia, waarvan Prokofiev zelf een bewerking voor solo piano maakte. De stukken zijn verhalend, energiek en briljant, maar ook lyrisch en dramatisch.

L’eventail de Jeanne is een samenwerking in 1927 van 10 franse componisten voor een ballet gechoreografeerd voor kinderen. In het stuk is een afspiegeling van muzikaal Parijs van die tijd te horen! We horen vier delen hieruit, van Ibert, Milhaud, Poulenc en Schmitt. Stuk voor stuk meesterwerkjes in hun eigen stijl.

De spectaculaire solo piano-bewerking van La Valse vormt het sluitstuk. Oorspronkelijk geschreven als ballet voor Diaghilev, die het echter afkeurde: ‘Een meesterwerk, maar geen ballet: een portret van een ballet!’ Ravel was diep gekwetst…

PROGRAMMA

Prokofiev - 10 stukken uit Romeo en Julia
1. Folk dance
2. Scene
4. The young Juliet
6. The Montagues and Capulets
8. Mercutio
10. Romeo bids Juliets farewell

4 stukken uit L'eventail de Jeanne
Valse — Jacques Ibert
Polka — Darius Milhaud
Pastourelle — Francis Poulenc
Kermesse-Valse — Florent Schmitt

Ravel - La Valse

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland