Festival Via Musica

Trio Dianthus

Ens
8 augustus 11:45u / 14:00u / 16:15u

Miriam Griess, Anna Neubert en Daphne Oltheten hebben elkaar in Keulen vanwege hun gezamenlijke liefde voor kamermuziek leren kennen.
Door de verschillende achtergronden (Daphne uit Nederland, Anna uit Duitsland en Miriam uit België) en openheid voor stijlen, ontwikkelden de drie zich al snel als vaste partners in de muziek.
Het strijktrio heeft natuurlijk de fantastische parels uit de Eerste Weense school op het repertoire staan, maar speelt ook graag latere stukken van bijvoorbeeld Webern of Kurtág. Ook werkt de groep graag samen met andere musici, zodat het strijktrio zich omvormt tot bijvoorbeeld strijkkwartet of pianotrio.
Vanaf de tweede helft van 2020 werkt het Trio Dianthus nauw samen met de Chileense Jazzbassist & componist Jean Louc Cammas, waarbij zij een programma met Jazz Trio en Strijkkwartet op zullen zetten.

Trio Dianthus: Goethe – Beethoven – Webern

L. van Beethoven Strijktrio Op. 9 nr. 3 in c-moll
Korte toelichting
A. Webern Strijktrio Op. 20

Duur: ca. 40 minuten

Daphne Oltheten – Viool
Veronika Weiser – Altviool
Miriam Griess – Cello

Goethe – Beethoven – Webern
“Wer Musik nicht liebt, verdient nicht, ein Mensch genannt zu werden, wer sie nur liebt, ist erst ein halber Mensch, wer sie aber treibt ist ein ganzer Mensch.“ – Goethe

Goethe en Muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarbij Beethoven, Goethe en Webern eigenlijk een logische combinatie vormen. Beethoven, tijdgenoot van Goethe, was een grote fan van de schrijver en liet zich door hem inspireren. Of Goethe ook zo dol was op Beethoven is niet helemaal duidelijk. Er zijn zowel verhalen bekend dat Goethe eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd was in zijn tijdgenoot, als verhalen over wederzijdse bewondering. Wat zeker is, is dat de twee grootheden nooit nauw hebben samengewerkt.

Logisch is dat Webern en Goethe ook nooit samenwerkten: Webern leefde immers ongeveer 100 jaar later. De invloed van Goethe op Webern was echter enorm. Hij bestudeerde niet alleen het werk van Goethe zelf, maar ook alle composities die geïnspireerd waren door Goethe.

Tijdens dit concert zet Trio Dianthus twee meesterwerken naast elkaar, gecomponeerd in verschillende tijden en verbonden door Goethe.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland