Festival Via Musica

Tobias Borsboom

vrijdag 7 augustus 16:30u
Kerkcentrum Goede Rede, Kerkgracht 60, Almere

Borsboom’s Goethe Recital

Goethe was in zijn tijd al een vooraanstaande figuur die een hoog aanzien genoot in de literaire wereld, maar ook door componisten als Beethoven en Schubert werd vereerd. Tegenwoordig wordt hij vaak neergezet als het boegbeeld van de Duitse cultuur.
Misschien niet onterecht aangezien zijn werk en filosofie een grote stempel gedrukt hebben op de culturele ontwikkelingen en richting van zijn tijd. Zijn leven zelf beschouwde hij als zijn grootste kunstwerk. Maar ook na zijn dood behield hij een nauwelijks te overschatten aantrekkingskracht.
Tijdens deze muzikale bloemlezing gebaseerd op enkele van Goethes belangrijkste werken speelt Borsboom repertoire die direct of zijdelings op Goethes werk is gebaseerd.


Goethe & Wilhelm Meisters Wanderjahre

  1. F. Liszt – Années de pélèrinage, livre I: Au bord d’une source (Schiller)

  2. L. Godowsky – Java Suite – Gamelan

Goethe & Faust

  1. F. Liszt – Mephisto Waltz I, S514

  2. F. Schubert/Liszt – Gretchen am Spinnrade

Goethe & Ballade: Der Erlkönig

  1. F. Schubert/Liszt – Erlkönig

Intermezzo

  1. J. Brahms – Ballade, op. 10 nr. 2

Goethe & Ballade: Der Zauberlehrling

  1. P. Dukas – l’Apprenti Sorcier (transc. Gyorgy Sandor)

Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van ‘s Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties.

“Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw

“Borsboom is een bespiegelende pianist, wat vooral in Chopins Nocturne nr. 4 naar voren komt, waarin hij het vilt de snaren laat aaien.” – Volkskrant

“(…) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doet (…) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?” – OpusKlassiek

Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.
Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend.
De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.

www.tobiasborsboom.com

https://youtu.be/k4ftF1n_2xI

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland