festivalviamusica.nl

Revue Blanche

Vrijdag 6 augustus
Een Russische dag in Lelystad (Agora)

  • 13:30 –14:45 “Misia, een muzikale vertelling”, Revue Blanche & Katharina Smets
    Misia Sert was de zakenpartner, artistieke toetssteen, muzikale geweten en hartsvriendin van Diagilev. Zonder Misia zouden werken als Satie’s Parade en Stravinsky’s Le Sacre du Printemps ondenkbaar zijn geweest. Revue Blanche maakte samen met radiomaakster Katharina Smets een live radio-performance over haar.

Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. Sinds de oprichting in 2010 heeft het ensemble een indrukwekkend parcours afgelegd. Getuige hiervan is het winnen van de Klara-award voor Jonge Belofte in 2013, de YAMaward in 2016 en het opnemen van hun positief onthaalde CD ‘Shelter’.

De naam ‘Revue Blanche’ verwijst naar het literaire en artistieke tijdschrift La Revue Blanche dat werd uitgegeven aan het einde van de 19e eeuw. De ‘Witte Revue’ werd zo genoemd omdat de som van alle kleuren wit is en een wit ongeschreven blad openstaat voor alle meningen en stromingen. Dit inspirerende idee sluit naadloos aan bij de esthetiek die het ensemble voor ogen heeft en resulteert in een voortdurende zoektocht naar interessant repertoire. De arrangementen van hoge kwaliteit brengen nog des te meer de diverse kleuren van de verschillende instrumenten naar voren.

Revue Blanche speelde reeds in grote cultuurhuizen als de Elbphilharmonie in Hamburg, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Temppeliaukion kirkkfo in Helsinki, Nordea concert hall in Tallinn, Opéra de Lille, Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel en Muziekcentrum De Bijloke. Ze waren ook te gast op Klarafestival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Big Bang Festival en Tallinn Black Nights Film Festival.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat de ambitie van dit ensemble zich manifesteert op vele vlakken. Revue Blanche beperkt zich niet tot een louter klassieke aanpak maar koppelt deze aan andere actuele kunstuitingen. Naast de puur muzikale producties gaat er veel aandacht naar multidisciplinaire programma’s waarin beeldende kunst, dans, literatuur en elektronica worden verwerkt. Deze hybride aanpak leidt tot intense concertervaringen en brengt uiteenlopende stromingen uit de muziekgeschiedenis op een eigenzinnige manier terug tot leven.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland