Festival Via Musica

programma

Het programma op een rij:

Kick-off concerten met “Sturm und Drang”

21 juni in Zeewolde:
Sturm und Drang – de tijd van het genie.

De “Sturm-und-Drang” periode komt vanuit de literatuur en is sterk verbonden met de persoon Goethe. Een groep jonge auteurs (waaronder Goethe) komt op voor de vrijheid van het individu, het vertrouwen in eigen kunnen en de kracht van de originele genialiteit. “De stem van het hart is doorslaggevend bij een verstandige beslissing”. In de muziek vind je dit terug bij o.a. Carl Philip Emanuel Bach, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. Het lijkt ons goed om als introductie op het festival muziek van hen te laten horen in pianotrio’s van C.P.E. Bach en Haydn, een sonate voor viool en piano van Mozart en de f-moll variaties voor piano van Haydn.

Een ‘concert matinee’ met bijpassende drankjes en hapjes.
Een ‘concert en diner’.
Beide met maximaal 25 personen.


zondag 19 juli 15:-00
Hofzaal Warmonderhof

Concert d’oiseaux

door het Apollo Ensemble
met Allison Smith


Het festival in augustus
 • Vrijdag 7 augustus: Goethe in Almere
  Drie bijzondere concerten:

  • 14:00 – 15:00 Meri Khojayan, viool en Robert Poortinga, piano
  • 16:30 – 17:30 Tobias Borsboom, piano
  • 20:00 – 21:00 Goethes Vrouwen
 • Zaterdag 8 augustus: Met Goethe door de Noordoostpolder
  • Startpunt is het centrum van Emmeloord: De Hoeksteen
  • In Kraggenburg maken we van een oude fruitschuur een passende concertlocatie
  • In Ens speelt het Dianthus strijktrio in de voormalige kerk te Ens
  • In Marknesse in de RK kerk zingt de Capella Sancta Maria.

 • September: The afterparty (Dronten)

In de Hofzaal van de Warmonderhof
Het programma wordt later bekend gemaakt.

 

 


22 november 2020: Agora Lelystad

Er staan twee symfonieën op het programma: de 40e symfonie van Mozart – misschien wel zijn meest beroemde – en de 5e van Schubert. Deze twee horen bij elkaar. Alhoewel ze dertig jaar na elkaar zijn geschreven, lijkt het net of ze tweelingbroertjes zijn. Mozart schreef de eerste versie van deze symfonie in de ‘oude’ bezetting, met één fluit en zonder klarinetten. Deze bezetting stond model voor Schuberts 5e symfonie, die in een voor hem zeer sobere bezetting is geschreven daarnaast het sprankelende 11e pianoconcert van Haydn.


Eind april/ begin mei 2021: Dronten en Lelystad

Van Goethes topstukken: Egmont (Beethoven) en Die erste Walpurgisnacht (Mendelssohn). Twee werken die geschreven zijn voor een grote, symfonische bezetting, maar die – speciaal voor het Apollo Ensemble – worden bewerkt voor vijf strijkers en vijf blazers door arrangeur Henk de Vlieger. Van Beethovens Egmont wordt tegenwoordig alleen nog maar de ouverture uitgevoerd, maar het is complete muziek voor bij het treurspel. Al tijdens Goethes leven werd er ook een versie gemaakt waarbij het toneelspel vervangen werd door enkele zinnen uit het werk. Als opening voeren wij de complete muziek uit, met verteller. Marleen Prins (dramaturg) bewerkt de teksten van Goethe voor het hedendaags publiek, Greet Egbers (GreatGraphics) maakt grote illustraties die op het toneel in een frame hangen en die het verhaal weergeven. Die erste Walpurgisnacht gaat over een (heidens) lentefeest. Ook dit werk wordt nauwelijks uitgevoerd. Het is een koorballade. Tien instrumentalisten en acht zangers zullen dit bijzondere werk ten gehore brengen, in het originele Duits, maar ook weer met illustraties van Greet Egbers.

“Men reist niet om ergens aan te komen,
maar om te reizen”

(J.W. von Goethe; 1788)

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland