Noordoostpolder

zaterdag 8 augustus

Met Goethe door de Noordoostpolder

10:00u
Het startpunt is het centrum van Emmeloord: de Hoeksteen.
Hier verzamelen zich de fietsers, de touringcar en al het andere publiek voor het openingsconcert met Bach. Goethe was dol op Bach en vooral op contrapunt. Daar maken we deze gelegenheid gebruik van.
De artistieke en zakelijke leiders – David Rabinovich, viool en Marion Boshuizen, klavecimbel en orgel – spelen dit openingsconcert, met zijn sonates voor viool en klavecimbel en werken voor orgel solo.

11:45u / 14:00u / 16:15u
Concerttour langs Marknesse, Ens en Kraggenburg.
Dat kan weer met de eigen auto, met de touringcar, met de fiets, maar ook met paard en wagen.

Klik hier voor de route met de fiets

Kraggenburg: de oude fruitschuur aan Hertenpad 12
Aventure Ensemble
Oude volksverhalen zijn van grote invloed geweest op het werk van Goethe. Zo schreef hij Reinecke Fuchs, naar het oude volksverhaal Van den Vos Reynaerde. Daarom gaan we terug naar de Middeleeuwse versie die gespeeld, verteld en gezongen gaat worden door het Aventure Ensemble, dat gespecialiseerd is in Middeleeuwse muziek.

Ens: voormalige kerk aan Kerkplein 30
Het Dianthus strijktrio speelt muziek van de eerste en tweede Weense school. Beethoven, componist van de eerste Weense school, heeft een directe link met Goethe. Maar in de tijd van de 2e Weense school, als de structuur van de muziek radicaal verandert en het tonale systeem vervangen wordt door het twaalf-toonssysteem, komt Goethe weer om de hoek kijken.
Anton Webern vergeleek de Oerplant (idee van Goethe) met het idee van een ‘toonrij’: net zoals de oerplant de basis was van de groei en ontwikkeling van alle delen van een plant, was de rij van twaalf tonen de onderliggende, structurele eenheid waaruit al het muzikale materiaal was samengesteld. Webern nam een plantengids mee op zijn bergwandelingen, want hij geloofde dat kennis van het plantenleven iemand in contact kon brengen met de scheppende krachten van de natuur zelf, een idee dat afkomstig was van Goethe.

Marknesse: RK kerk Maria Sterre der Zee
Van 1786 – 1788 maakte Goethe een reis door Italië. Hij heeft hier uitvoerig over geschreven. Uiteraard bezocht hij daar ook vele concerten, waarover hij positieve en negatieve recensies schreef. Hij was minder positief over de opera, maar hij genoot vooral van de oude kerkmuziek van Morales. Daarom hebben we de Capella Sancta Maria gevraagd om deze muziek in de te zingen. Zo hebben we in deze zomerreis muziek van de Middeleeuwen, de renaissance, de barok, de klassieken/romantiek en de 2e Weense school.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland