Festival Via Musica

Marknesse

RK kerk Maria Sterre der Zee

G. Lokkenstraat 32, Marknesse

Van 1786 – 1788 maakte Goethe een reis door Italië. Hij heeft hier uitvoerig over geschreven. Uiteraard bezocht hij daar ook vele concerten, waarover hij positieve en negatieve recensies schreef. Hij was minder positief over de opera, maar hij genoot vooral van de oude kerkmuziek van Morales. Daarom hebben we de Capella Sancta Maria gevraagd om deze muziek in de te zingen. Zo hebben we in deze zomerreis muziek van de Middeleeuwen, de renaissance, de barok, de klassieken/romantiek en de 2e Weense school.

Programma

Tristezas me matan

Nicolas Gombert (c1495-1560)

Chant

Cristobal de Morales (c1490-1553)

Cristobal de Morales (c1490-1553

Josquin des Pres (c1450-55-1521)

Cristobal de Morales (c1490-1553)

 

Chant

Nicolas Gombert (c1495-1560)

Mónica Monteiro (soprano)

Sophia Patsi (contralto)

Emilio Aguilar (tenor)

Jasper Schweppe (barítono)

Bram Trouwborst vervangt

Donald Bentvelsen (bajo)

 

Chanson: Tous le regretz

Gaudeamus

Tristezas me matan: Kyrie

Tristezas me matan: Gloria

Motete: Manus tuas, Domine

Madrigal: Quando lieta sperai

Tristezas me matan: Sanctus

Chanson: Mille regretz

Tristezas me matan: Agnus dei


Diffusa est

Chanson: Mille regretz

 

 


 

 

 


Informatie programma:
Cristóbal de Morales nam de mis Tristezas me matan niet op in zijn beroemde uitgave Missarum (Rome, 1544). Dat we het werk toch kennen komt doordat er een kopie bewaard is gebleven in ‘Manuscript 17’ van de Sixtijnse Kapel. Een bewijs van de grote waardering voor Morales en zijn muziek is dat deze mis in 1624 nog gezongen werd. Dat, terwijl muziek van meer dan 20 jaar geleden in die tijd al als “oud” bestempeld werd. Het werk omvat alle kenmerken van Morales’ stijl, gecombineerd met een uitgesproken Spaans karakter.
Klik hier voor de teksten.

Aan Morales kan de invoering van de Frans-Vlaamse stijl op het Iberisch schiereiland worden toegeschreven. Morales beweerde de ware leerling van Josquin te zijn, hoewel het onwaarschijnlijk is dat hij bij hem studeerde. De Vlaming Gombert, met wie Morales vele gedrukte uitgaves deelde, kan Josquin wel persoonlijk hebben gekend. Gomberts invloed is aanwezig in de composities van Morales en de invloed van Josquin is hoorbaar in hun beider werk. Samen vormden deze drie componisten een driemanschap met een krachtige invloed in heel Europa.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland