Festival Via Musica

Kraggenburg

De oude fruitschuur aan Hertenpad 12

Aventure Ensemble

Oude volksverhalen zijn van grote invloed geweest op het werk van Goethe. Zo schreef hij Reinecke Fuchs, naar het oude volksverhaal Van den Vos Reynaerde. Daarom gaan we terug naar de Middeleeuwse versie die gespeeld, verteld en gezongen gaat worden door het Aventure Ensemble, dat gespecialiseerd is in Middeleeuwse muziek.

Reynaert die zal Reynaert blijven

De satirische geschiedenis van Reynaert vertelt hoe de sluwe vos met slimme leugens het hof van koning Nobel telkens om de tuin leidt om uiteindelijk zelfs opgenomen te worden in de geheime raad van de koning, het hart van de macht. Reynaerts historie (ca.1417?) is mogelijk het populairste verhaal uit de late middeleeuwen toen én nu, met dank aan Goethe die het zo leuk vond dat hij er zijn eigen versie van maakte.
Aventure doorspekt het verhaal met vroeg vijftiende-eeuwse liederen uit het (Neder) Rijngebied, het Gruuthusehandschrift en van Wolkenstein, zodat het dierenverhaal de spiegel blijkt van de maatschappij. De muzikale verbeelding van dieren klinkt door in de Fuchsschwancz, Katzenpfote of Rattenschwancz uit ca.1480, ongeveer de tijd dat de eerste afbeeldingen van Reynaerts historie (1487-90) gedrukt worden. Het belooft een bonte satire te worden met verhaal, zang, instrumentale muziek en beeld.

Programma Reynaert die zal Reynaert blijven

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland