festivalviamusica.nl

Jan Brokken

zondag 8 augustus

12:00u Verbeelding Zeewolde:
Parade, het Parijs van Erik Satie

Kaarten

Een wervelend, vijf kwartier durend programma waarin Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (alt- en sopraansaxofoon) bekende en minder bekende werken van Erik Satie spelen. Jan Brokken vertelt over een van de kortste en wonderlijkste theaterproducties die in Parijs tot stand kwam, Parade, met muziek van Erik Satie, decor en kostuums van Pablo Picasso, choreografie van Léonide Massine en uitvoering Les Ballets Russes van Sergej Diaghilev. Onder het motto Sois moderne, Wees modern!


Jan Brokken werd op 10 juni 1949 in het Diaconessenhuis van Leiden geboren, niet lang na de terugkeer van zijn ouders uit Indonesië. Zijn vader, theoloog, had op Celebes en Salayer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar islamitische bewegingen. ‘Mijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen heb ik onmiskenbaar van mijn vader,’ zei Jan Brokken in een interview, ‘mijn reislust en de behoefte om mijn indrukken op papier te zetten van mijn moeder.’ Met zijn grote kennis van de islam kon vader Brokken in het Nederland van de jaren vijftig weinig aan. Hij werd predikant van de Nederlands Hervormde Kerk.

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij doorliep de middelbare school in Rotterdam, studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk.

Jan was de jongste van drie kinderen. Zijn beide broers waren in Makassar geboren. ‘Als domineeszoon was ik een buitenstaander in het dorp. En thuis was ik ook een buitenstaander. Ik had als enige de oorlog niet meegemaakt, had als enige niet in een kamp gezeten en had als enige de tropenzon niet voelen steken. Vaak wordt gezegd dat ik zo goed kijken en luisteren kan. Dat komt omdat ik overal en altijd een vreemde was.’

In 1973 trad Jan Brokken in dienst van dagblad Trouw. Drie jaar later stapte hij over naar weekblad Haagse Post. Voor Trouw schreef hij reportages, voor HP interviews en portretten die zo markant waren dat ze gebundeld werden in Het volle literaire leven (1979), Schrijven (1980), Met musici (1987) en Spiegels (1993)

www.janbrokken.nl

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland