Donderdag 8 augustus

Almere Haven, Goede Rede
19:00u interactieve inleiding door Sander Swiep – 20:15u concert

Koop tickets

Openingsdag in Almere

Freud & Mahler

Als je op zoek gaat naar connecties tussen Freud en muziek, kom je meteen uit bij de componist Mahler.

Zij waren beide afkomstig uit Wenen, Freud kende het werk van Mahler en heel bekend is de ontmoeting tussen deze twee mensen in Leiden, waar Mahler, omdat hij worstelde met persoonlijke problemen, Freud om raad vroeg.

Programma

Het festival opent met een van de meest aangrijpende werken die er ooit zijn geschreven: Das Lied von der Erde. Het zijn liederen uit de bundel Die Chinesische Flöte, die Mahler op muziek heeft gezet.
1907 is voor Mahler een rampzalig jaar: Mahlers oudste dochter Maria Anna overlijdt op vierjarige leeftijd, hij moet aftreden als directeur van de Weense Staatsopera en er wordt een ernstige hartafwijking bij hem geconstateerd.
Hij vindt troost in de nieuwe dichtbundel Die Chinesische Flöte, een bloemlezing van vertaalde Chinese gedichten.
De Chinese gedichten over de onafwendbare sterfelijkheid van de mens en de schoonheid van de eeuwige natuur passen goed bij Mahlers gemoedstoestand en inspireren hem tot het schrijven van Das Lied von der Erde.
Je hoort een overvloed aan geluiden van de natuur vol spiritualiteit. Het sluit teder af met een afscheid van het aardse bestaan.
Mahler schreef Das Lied von der Erde voor symfonieorkest en zangsolisten, maar er is een bewerking (van Arnold Schoenberg en Rainer Riehn) voor groot kamerensemble en twee zangsolisten. Deze versie wordt uitgevoerd in Almere. Deze ode aan de schoonheid van de aarde roept op om deze te beschermen en bewaren voor de toekomst van onze komende generaties.

Omdat dit werk voor het eerst in Flevoland wordt uitgevoerd en het een heel indrukwekkend stuk is waar ook veel over te vertellen valt, is er om 19:00 een “voorspel op het lied”, een interactieve inleiding. Deze is vrij toegankelijk te bezoeken voor mensen met een kaartje voor de avond.

Uitvoerenden:
Mark Omvlee, tenor & Rosina Fabius, alt
Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich

Reacties zijn gesloten.