Festival Via Musica

Festival Via Musica

“Men reist niet om ergens
aan te komen, maar om te reizen”

(J.W. von Goethe; 1788)

Het festival staat bekend om zijn programmering en hoge kwaliteit van de uitvoering, gecombineerd met een kleinschaligheid en gezellige sfeer. De hoge kwaliteit wordt niet alleen bepaald door het niveau van de ensembles die worden uitgenodigd. Onderscheidend voor dit festival is dat er een artistieke keuze wordt gemaakt welke stukken er uitgevoerd moeten worden om een grote samenhang te garanderen. De ensembles moeten voor Festival Via Musica vaak nieuwe werken instuderen, zelfs werken die ze elders niet snel kunnen uitvoeren. Een stuk bevlogenheid voor de uitgangspunten van het festival is dus noodzakelijk om in het programma opgenomen te kunnen worden.
De band met het Apollo Ensemble geeft vertrouwen bij zowel musici als publiek.

Publiek
De doelgroep van het festival is de nieuwsgierige mens. Het richt zich dus niet specifiek op een leeftijdsgroep. Wel willen we ons concept (muziek is iets waar je naar luistert) introduceren bij de leerlingen van de basisschoolleeftijd. Dat doen we op de donderdagmiddag i.s.m. de Zomerschool voor basisschoolleerlingen in Almere. Die middag komt een groep van ca. 80 kinderen voor een concert naar Goede Rede. Het leuke is dat ook deelnemers van de seniorzomerschool Almere daar naartoe komen. Die twee leeftijdsgroepen gemengd geeft een fijne sfeer.

De boer op met Goethe
Dit jaar willen we, om onze doelgroep te verbreden en meer mensen te bereiken, in mei/juni ook een serie ontmoetingen organiseren, waarbij we in korte tijd (45 minuten) even het gesprek aangaan over Goethe, het festival en de muziek. Dit doen we op acht verschillende plekken in Flevoland. We zijn hier nog volop mee bezig, maar we denken aan bibliotheken, maar ook de stadsboerderij, de dorpshuizen in de Noordoostpolder, of de Surinaamse kookclub. Samen met Thomas Gerla (een jonge dichter en schrijver) en twee musici.
We komen daar waar al mensen zijn, we zoeken ze op. We gaan met mensen in gesprek en er komt van alles aan de orde, gedichten, liederen (Thomas draagt voor, viool en piano spelen), omlijst van muziek van Schubert, Beethoven, Mozart en Haydn. Geen hele sonates, maar korte, herkenbare melodieën en arrangementen.

Duurzaamheid
Omdat het festival gebruik maakt van bestaande locaties (kerken, schuren, theater etc), en omdat het een kamermuziekfestival dat kleinschalig is van opzet, is de beheersing van afval minder een probleem dan bij grootschalige festivals in de natuur. Iedere locatie heeft gescheiden afval, er hoeft minder gewerkt te worden met wegwerp servies. Het onderwerp Goethe leent zich natuurlijk zeer goed voor biologische landbouw, maar dit onderwerp heeft al steeds onze aandacht. De tour door de Noordoostpolder heeft een fiets-variant, die we graag onder de aandacht brengen.

Mogelijke lokale en regionale partners:

  • Wijngaard El Placer en Maronesse
  • Bierbrouwers (o.a. in Dronten en Almere)
  • Warmonderhof Dronten (biologisch-dynamische landbouw)
  • Vrije school Almere (R. Steiner, de grondlegger van de antroposofie, was Goethe-onderzoeker)
  • Flevolandse bedrijven op biologisch-dynamische grondslag, zoals De Traay
  • Bibliotheken
  • Dijkdichters
  • De Beleving Zeewolde
  • De Kemphaan Almere

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland