Festival Via Musica

Ens

8 augustus 11:15 / 14:00 / 16:00

voormalige kerk aan Kerkplein 30

Het Dianthus strijktrio speelt muziek van de eerste en tweede Weense school. Beethoven, componist van de eerste Weense school, heeft een directe link met Goethe. Maar in de tijd van de 2e Weense school, als de structuur van de muziek radicaal verandert en het tonale systeem vervangen wordt door het twaalf-toonssysteem, komt Goethe weer om de hoek kijken.
Anton Webern vergeleek de Oerplant (idee van Goethe) met het idee van een ‘toonrij’: net zoals de oerplant de basis was van de groei en ontwikkeling van alle delen van een plant, was de rij van twaalf tonen de onderliggende, structurele eenheid waaruit al het muzikale materiaal was samengesteld. Webern nam een plantengids mee op zijn bergwandelingen, want hij geloofde dat kennis van het plantenleven iemand in contact kon brengen met de scheppende krachten van de natuur zelf, een idee dat afkomstig was van Goethe.

Trio Dianthus: Goethe – Beethoven – Webern

L. van Beethoven Strijktrio Op. 9 nr. 3 in c-moll
Korte toelichting
A. Webern Strijktrio Op. 20

Duur: ca. 40 minuten

Daphne Oltheten – Viool
Anna Neubert – Altviool
Miriam Griess – Cello

Goethe – Beethoven – Webern
“Wer Musik nicht liebt, verdient nicht, ein Mensch genannt zu werden, wer sie nur liebt, ist erst ein halber Mensch, wer sie aber treibt ist ein ganzer Mensch.“ – Goethe

Goethe en Muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarbij Beethoven, Goethe en Webern eigenlijk een logische combinatie vormen. Beethoven, tijdgenoot van Goethe, was een grote fan van de schrijver en liet zich door hem inspireren. Of Goethe ook zo dol was op Beethoven is niet helemaal duidelijk. Er zijn zowel verhalen bekend dat Goethe eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd was in zijn tijdgenoot, als verhalen over wederzijdse bewondering. Wat zeker is, is dat de twee grootheden nooit nauw hebben samengewerkt.

Logisch is dat Webern en Goethe ook nooit samenwerkten: Webern leefde immers ongeveer 100 jaar later. De invloed van Goethe op Webern was echter enorm. Hij bestudeerde niet alleen het werk van Goethe zelf, maar ook alle composities die geïnspireerd waren door Goethe.

Tijdens dit concert zet Trio Dianthus twee meesterwerken naast elkaar, gecomponeerd in verschillende tijden en verbonden door Goethe.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland