Festival Via Musica

Duo Robert en Meri

vrijdag 7 augustus 14:00-15:00u
Kerkcentrum Goede Rede, Kerkgracht 60, Almere

Meri en Robert, een jong opkomend duo, zullen sonates van Beethoven, Brahms en Schumann spelen. Dit zijn componisten uit de bekenden kring van Goethe.

Goethe en muziek zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Deze zeer invloedrijke schrijver was de bron van inspiratie voor vele componisten. Neem bijvoorbeeld Johannes Brahms die Goethe als zijn favoriete schrijver zag of Robert Schumann die zijn huwelijksgeschenk, de liederencyclus ‘Myrthen’, voor zijn vrouw Clara, opende met de ‘Widmung’, een gedicht van de grote dichter.

Het waren niet alleen de romantici die Goethe eerden met hun muzikale gave. Ook Beethoven en Schubert achtten Goethe als een genie. Schubert heeft in totaal tachtig gedichten in liedvorm vereeuwigd en Beethoven, die veel tijd met Goethe spendeerde, schreef in zijn brieven met veel bewondering. Onder andere zijn beroemde Egmont overture is gebasseerd op het werk van de dichter.

Deze vier componisten zijn de bouwstenen van dit programma. Beginnend met de typische lyriek van Schubert komen we bij de standvastige vierde sonate van Beethoven. Dit werk staat in perfect contrast tussen de sonatine van Schubert en de drie romancen van Schumann. Het programma zal besloten worden met de prachtige eerste sonate van Brahms.

Concert programma

Franz Schubert
Sonatine in a mineur op.137 no.2

Ludwig van Beethoven
Sonate no.4 in a mineur Op.23

Robert Schumann
3 Romancen op.94

Johannes Brahms
Sonate no.1 in G majeur op.78

uitvoerenden:
Meri Khojayan (violin)
Robert Poortinga (piano)


Biografieën Duo Robert en Meri

Robert Poortinga
Robert heeft 6 jaar gestudeerd bij de gerenommeerde Georgische pianodocente Tamara Poddubnaya. Aanvankelijk aan het conservatorium in Groningen, maar na het behalen van zijn propadeuse is hij op uitnodiging van mevr. Poddubnaya meegegaan naar het Long Island Conservatorium in New York voor een zeer intensieve studie. In december 2012 is Robert daar summa cum laude afgestudeerd. Na zijn studie in New York heeft Robert o.a. gestudeerd bij: Konstantin Bogino (Italië) en Jean Francois Bouvery (Frankrijk). Hij neemt jaarlijks deel aan meerdere festivals in binnen- en buitenland. Verder heeft Robert concerten gegeven in Bethel ME (Gould Academy). WMP Concert Hall, Manhattan (NY) en Merkin Hall (NY). Na het behalen van zijn tweede Bachelor en master voor klassiek-piano heeft hij zich volledig gericht op het repertoire voor viool en piano.

Meri Khojayan
Meri heeft haar muzikale studie in eerste instantie gedaan in Yerevan, Armenië, waar zij tot de beste student van het studiejaar 2008/2009 werd uitgeroepen. Zij is met lof afgestudeerd bij Eduard Tadevosyan. Daarna heeft zij 5 jaar gestudeerd aan het conservatorium van aastricht bij Boris Belkin. Meri heeft deelgenomen aan diverse competities en festivals in diverse plaatsen in Europa, USA en Azië. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen met haar muzikale talenten, waaronder de eerste prijs in de Khatchaturian competitie en de eerste prijs bij de Henri Koch internationale viool-competitie . Tijdens de vele concerten met orkest heeft Meri o.a. Valery Gergiev en Jorma Panula samengewerkt. De diverse orkesten waar ze mee soleerde zijn: zoals het Pools Filharmonisch Orkest, het Filharmonisch Orkest Zuid Nederland en het Filharmonisch Orkest van Dubai.

Duo

robert poortinga en meri khojayan
copyrigt: Frans Andringa

Meri en Robert werken als echtpaar zeer intensief samen. Maart 2017 hebben zij de eerste prijs voor viool solo, eerste prijs voor begeleiding en de ‘Grand-Prix’ voor kamermuziek gewonnen tijdens de ‘Musical Fireworks Competition’ te Baden-Württenberg. Ze speelden o.a. De viool sonates van Beethoven integraal in Amerika en de Sonaten van Brahms in Duitsland en Nederland. Inmiddels studeren ze sinds Oktober 2018 aan de prestigieuze ‘Accademia di Musica’ in Turijn bij Enrico Pace en Lukas Hagen. In 2019 hebben ze een prijs behaald op Luigi Nono kamermuziek competitie te Turijn. Inmiddels heeft het duo recitals in: Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Amerika gegeven.

Geluids-documentatie via youtube

Schubert Sonatine no.1

Schumann viool sonata no.2 deel 1 en 2

Schumann viool sonata no.2 deel 3 en 4

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland