festivalviamusica.nl

Dudok kwartet

Zaterdag 7 augustus

11:25-12:30  –  14:00-14:45  –  16:15-17:00

Kaarten

In wijngaard de Maronesse in Marknesse
Rossini, quartetten voor twee violen, cello en contrabas. Diaghilev hield erg van de muziek van Rossini en deze kwartetten hoor je niet vaak. De ongebruikelijke bezetting geven deze charmante, virtuoze kwartetten een heel eigen kleur. Het Dudok kwartet, waar het festival een hele warme band mee heeft, werkt in dit programma samen met contrabassist James Oesi.

 


Het Dudok Quartet amsterdaM

Het Dudok Quartet Amsterdam, opgericht in 2009, is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Voor het Dudok Quartet bestaat er geen oude of nieuwe muziek: alle muziek is van nu. Het kwartet speelt muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt.

Inmiddels is hun naam niet alleen in Nederland, maar door heel Europa en in de Verenigde Staten gevestigd. Internationaal gooit het viertal hoge ogen door hun originele programmering en bevlogen spel. Het kwartet won meerdere prijzen op nationale en internationale muziekwedstrijden waaronder in 2014 de Kersjesprijs en in 2018 de prestigieuze internationale Borletti-Buitoni Trust Award.

Het eerste album van het kwartet werd in 2015 bekroond met een “Editor’s Choice” in het vakblad Gramophone, en ook over de vijf albums die het kwartet sindsdien uitbracht waren critici en publiek lovend. Voor het najaar van 2021 staat een dubbelalbum gepland: de eerste complete opnames van de strijkkwartetten van Johannes Brahms met onomwonden darmsnaren.

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen in het Ricciotti Ensemble en studeerden bij de leden van het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen en studeerden in 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Sindsdien winnen de musici nog gericht artistiek advies in, al naar gelang het repertoire waarin ze zich verdiepen: Eberhard Feltz, Reinbert de Leeuw en Shunske Sato behoren tot recente artistieke gidsen.

De musici spelen op instrumenten die ze in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Violen van Francesco Goffriller en Vincenzo Panormo, een altviool van Jean-Baptiste Lefebvre en een cello van Jean-Baptiste Vuillaume. Voor het (pre-)klassieke repertoire gebruikt het kwartet verschillende sets strijkstokken, speciaal voor hun gebouwd door Luis Emilio Rodriguez Carrington.

Het Dudok Quartet Amsterdam is vernoemd naar architect en muziekliefhebber Willem Marinus Dudok (1884-1974): “Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.”

https://dudokquartet.com

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland