festivalviamusica.nl

DIAGHILEV

Via Musica 2021: Een leven voor de kunst: Diaghilev

Een onstuitbare cultureel entrepreneur en impresario.
De Ballets Russes, Opera, beeldende kunst, muziek uit de 18e eeuw, avant-garde… er zijn maar weinig zaken te vinden op gebied van kunst waar Sergej Diaghilev zich niet mee bemoeide. Met een tomeloze energie zette hij zich in voor de kunst. In Rusland, waar hij een van de oprichters was van de St. Petersburgse kunstenaarsvereniging Mir Iskoesstva en een tentoonstelling organiseerde met Franse impressionisten; In Parijs, waar hij de Ballets Russes oprichtte. Hij werkte samen met tal van beroemde dansers, choreografen, componisten en beeldend kunstenaars. Zonder hem hadden we Stravinsky’s “Le sacre du printemps” waarschijnlijk niet gehad. Continu was hij bezig kunst te introduceren, draagvlak te creëren, verschillende kunstenaars met elkaar te verbinden en projecten te initiëren.
We zouden graag meer Diaghilevs in de wereld hebben en om te beginnen laten we hem hier in Flevoland een festivaleditie lang herleven.

De opzet van het festival

Via Musica is een festival in beweging. Het publiek reist fysiek door Flevoland, iedere festival dag strijken we ergens anders neer. Ook de programmering is een reis, een persoonlijke reis van een componist, een filosoof of kunstenaar.
Het thema wordt volledig uitgediept en de hele programmering hangt met elkaar samen.
Elke dag binnen het festival heeft een eigen ‘couleur locale’, afgestemd op de mogelijkheden van de locaties en de ruimte. Zo is er op vrijdag een hele dag in de Agora in Lelystad en op zaterdag een tour door de Noordoostpolder, waarbij niet alleen Emmeloord, maar ook diverse dorpskernen worden aangedaan. Ook in de andere gemeenten van Flevoland vinden een of meerder activiteiten plaats.
In vier dagen tijd wordt op deze manier een reis gemaakt door één provincie met een sterk samenhangend programma rond één thema.
Bezoekers van het festival roemen dan ook de kwaliteit van de programmering en de uitvoering in combinatie met steeds verrassende, wisselende locaties, de sterke randprogrammering en de gemoedelijke sfeer.

Verenigingen die zich bezig houden met allerlei vormen van amateurkunst willen we een podium bieden om zich te presenteren bij al onze concerten. Klik hier voor meer informatie.

Het thema

Diaghilev was iemand die voorop durfde te lopen. Hij nam risico’s, geloofde heilig in de dingen die hij ondernam en gaf niet op. Hij ging volledig voor de artistieke inhoud en vond het niet zijn taak om te programmeren wat het publiek wilde maar om het publiek te overtuigen van zijn artistieke ideeën. Wel had hij oog voor wat zijn publiek aankon. Zo bracht hij de meest ‘extreme’ uitvoeringen eerst in Parijs en niet in Londen waar men dit nog niet aan kon. Na een aantal grote successen in Londen ging hij ook daar extremer programmeren. Dit inspireert ons enorm om ook ons publiek in Flevoland muziek te laten horen waar ze een aantal jaar geleden nooit naar toe zouden zijn gegaan. Zo proberen we een breder publiek kennis te laten maken met klassieke muziek en de randactiviteiten die we daarbij organiseren.
Omdat hij zo geïnteresseerd was in zowel oude als moderne muziek en beeldende kunst, literatuur en muziek met elkaar verbond, is hij voor ons een geweldige inspirator.
In 2009 publiceerde Sjeng Scheijen, Slavist en specialist op het gebied van de Russische cultuur van de late 19e en vroege 20e eeuw, een biografie over Diaghilev: “Een leven voor de kunst.”
We hebben contact opgenomen met hem en bij het horen van onze plannen werd hij zo enthousiast, dat hij spontaan zijn medewerking aanbood. Hij heeft eerder tentoonstellingen gemaakt voor het Groninger museum, het Bonnefantenmuseum en de National Gallery in Londen. Samen met hem is deze speciale editie samengesteld.

 

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland