festivalviamusica.nl

Daria van den Bercken

Zaterdag 7 augustus 10:00u Emmeloord

Daria van den Bercken, piano

A Scarlatti Story
Domenico Scarlatti is een componist die zijn magnum opus, meer dan 560 pianosonates, pas na jaren van werken, aanstellingen, en reizen schreef. Zijn gelegenheidsmuziek voor hoven heeft de toets des tijds voor een breed publiek niet glorieus overleefd, zoals dat bij zijn jaargenoot Händel wel het geval is. Maar de muziek voor klavecimbel van Scarlatti wel, en meer dan dat.

In de unieke eendelige sonates stopte Scarlatti al zijn kennis, liefde, innovatie, en talent. Het zijn sonates met een geniale tweedelige structuur, met een enorme focus op harmonie en ritmische elementen. Invloeden uit Italië, Portugal en Spanje zijn aanwezig. De sonates van Scarlatti lijken los te staan van het aardse, het zijn emotionele microwerelden op zich, met een sterk dansant karakter, maar ook overpeinzend, lyrisch, en intiem.

Programma


Daria van den Bercken

Daria van den Bercken is een Nederlandse pianiste van Russische afkomst.

Biografie

‘muzikale genegenheid en een onberispelijke virtuositeit.’ (Gramophone)

‘Dit is groot muzikantschap’ (De Telegraaf).

‘Haar toon heeft een intensiteit die je alleen bij pianisten van formaat tegenkomt en met haar concentratie weet ze een zaal mee te slepen’ (Volkskrant)

Pianiste Daria van den Bercken is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland. Recentelijk debuteerde Daria succesvol met het Orchestre de Radio France Philharmonique o.l.v. Ton Koopman, en bij het Seoul Philharmonic Orchestra met Stefan Asbury. Zij was ook Artist in Residence bij het Los Angeles Chamber Orchestra en speelde in Nederland recentelijk bij het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en Philharmonie ZuidNederland. Nieuwe debuten 2020 staan gepland bij Mexico City Philharmonic Orchestra, Bangkok Symphony Orchestra, Residentie Orkest en Camerata Ireland.

Recente recital debuten gaf Daria onder meer in Konzerthaus in Wenen, Kings Place in Londen, het Istanbul Music Festival, Zipper Hall in Los Angeles en Concertgebouw Amsterdam.
In 2012 kreeg Daria de volle aandacht van de internationale muziekwereld met haar project Handel At The Piano, waarmee zij de Amsterdamprijs voor de Kunst kreeg en een breed publiek van zowel critici als nieuwe concertgangers voor deze onbekende muziek wist te
bereiken. In haar volgende project, Keys to Mozart, onderzocht Daria de structuur van het recital door universele thema’s, zoals elegantie en speelsheid, in Mozart’s muziek uit te werken. Daria stelde onder anderen een avond rond elegantie in Mozart en Rameau samen bij Spicy Classics van Philharmonie ZuidNederland o.l.v. dirigent Jonathon Heyward. Voor Keys to Mozart ontwikkelde Daria ook programma’s voor studenten van onder anderen de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Daria’s derde album met sonates van Domenico Scarlatti werd vorig jaar genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2018. In de bijgaande concerttoernee gaf ze naast het concert ook een presentatie van de art works die zij voor dit album had gemaakt.

Daria is een Sony Classical Artist en een International TED Speaker 2014, waarbij haar global TED Talk werd uitgeroepen tot een van de toptien “Inspirational TED Talks 2014”.

In 2016 richtte Daria de Keys to Music Foundation op, om met nieuwe artistieke projecten een nieuw publiek te bereiken voor klassieke muziek. In 2021 organiseert zij hiermee Piano21, een nieuw internationaal pianofestival.

Daria studeerde bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en Menahem Pressler aan de Indiana School of Music in de VS. Zij won tijdens haar studie de voorloper van de Dutch Classical Talent Award (“Debuutprijs”) en is sindsdien een terugkerende gast in de Nederlandse concertzalen.

www.dariavandenbercken.com

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland