Capella Sancta Maria

Marknesse
8 augustus 11:45u / 14:00u / 16:15u

Informatie programma:
Cristóbal de Morales nam de mis Tristezas me matan niet op in zijn beroemde uitgave Missarum (Rome, 1544). Dat we het werk toch kennen komt doordat er een kopie bewaard is gebleven in ‘Manuscript 17’ van de Sixtijnse Kapel. Een bewijs van de grote waardering voor Morales en zijn muziek is dat deze mis in 1624 nog gezongen werd. Dat, terwijl muziek van meer dan 20 jaar geleden in die tijd al als “oud” bestempeld werd. Het werk omvat alle kenmerken van Morales’ stijl, gecombineerd met een uitgesproken Spaans karakter.

Aan Morales kan de invoering van de Frans-Vlaamse stijl op het Iberisch schiereiland worden toegeschreven. Morales beweerde de ware leerling van Josquin te zijn, hoewel het onwaarschijnlijk is dat hij bij hem studeerde. De Vlaming Gombert, met wie Morales vele gedrukte uitgaves deelde, kan Josquin wel persoonlijk hebben gekend. Gomberts invloed is aanwezig in de composities van Morales en de invloed van Josquin is hoorbaar in hun beider werk. Samen vormden deze drie componisten een driemanschap met een krachtige invloed in heel Europa.

Programma
“Tristezas me matan”
Gombert-Josquin-Morales

Nicolas Gombert
(c1495-1560)
Chanson:Tous le regretz 6vv
Cantollano Introitus: Gaudeamus

Cristobal de Morales
(c1490-1553)
Tristezas me matan: Kyrie
Cristobal de Morales (c1490-1553) Tristezas me matan: Gloria

Josquin des Pres
(c1450-55-1521)
Motete: Ave verum 3vv
Cristobal de Morales (c1490-1553) Tristezas me matan: Credo

Cristobal de Morales
(c1490-1553)
Madrigal: Quando lieta sperai
Cristobal de Morales (c1490-1553) Tristezas me matan: Sanctus

Josquin des Pres
(c1450-55-1521)
Chanson: Mille regretz
Cristobal de Morales (c1490-1553) Tristezas me matan: Agnus dei

Gombert Chanson: Mille
regretz 6vv

Wijzigingen voorbehouden.

C.V. Capella Sancta Maria:
Capella Sancta Maria is een professioneel vocaal ensemble, gebaseerd in Amsterdam, en gespecialiseerd in Renaissance muziek. Het bestaat zowel uit zangers van internationale vermaardheid zoals Jan van Elsacker (l’Arpeggiata, Weser Renaissance), Joel Frederiksen (Ensemble Gilles Binchois, Huelgas Ensemble), Marc Busnel (Ensemble Clément Janequin, Doulce mémoire) of Michaela Riener (Huelgas Ensemble, Nederlandse Bach Vereniging), als uit jonge talenten. Capella Sancta Maria heeft opgetreden op internationale festivals zoals onder andere Festival de Musica Antigua de Sevilla (Spanje), Festival Internacional de Arte Sacro (Madrid), Festival Espazos Sonoros (Spanje), Utrecht Oude Muziek Festival (Utrecht), Noorderkerkconcerten (Amsterdam), Musica Antica da Camera (Nederland). Zij worden geprezen om hun warme ronde klank, om de ontroerende interpretaties en hun originele programma.

Voor meer informatie: www.capellasanctamaria.com

Links naar YouTube:

MORALES Misa Tristezas me matan (fragment 1)

MORALES Misa Tristezas me matan (fragment 2)

JOSQUIN Benedicta es Regina coelorum

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland