Festival Via Musica

Aventure Ensemble

Kraggenburg
8 augustus 11:45u / 14:00u / 16:15u

Aventure (Amsterdam, 1993) beschouwt laatmiddeleeuwse muziek als één van de aspecten van een vervlogen cultuur. Deze visie en het doorlopend artistic research project naar instrumentale ensemblemuziek uit de 15e eeuw, maakt Aventure tot een eigenzinnig ensemble.

Het ensemble bekroonde haar debuut met een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Concours in Brugge en concerteerde op internationale podia met programma’s variërend van verhalende eenstemmige muziek rond Oswald von Wolkenstein (O, snode welt, AC Classics,1995); de Latijnse Conductus en Adam de la Halle tot de Nederlandse meerstemmige muziek uit Handschrift Koning (Adieu, naturlic leven mijn & Ons is een kijnt geboren, Challenge Records, 2007).
Sinds 2007 focust Aventure op de muziek uit 15e-eeuws Europa ten noorden van de alpen. In thematische concertseries voerde het ensemble ongehoorde polyfonie uit muziekhandschriften als het Aosta Manuscript, de Basel Songbooks, de Codex Sankt Emmeram, Codex Breslau, Leopold Codex, het Schedel Songbook, de Żagań Partbooks, de Trente Codices uit, maar ook eenstemmige liederen uit het Gruuthusehandschrift behoren tot het repertoire (Totdat de wachter heeft gezongen. Songs from the Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) and instrumental connections (Challenge Classics, 2018). Aventure initieerde omvangrijke projecten als 1514 In Holland klinkt muziek met het Amsterdam Museum; Filling the gap met het Dordrechts Museum; Searching for Sound of 15th Century Instrumentalists met Orgelpark Amsterdam en geeft regelmatig workshops en zomerscholen voor amateur musici. Aventure werkt afhankelijk van het project in een flexibele bezetting.

www.aventure-ensemble.nl
www.fillingthegapreconstructionproject.wordpress.com.

  • Christopher Kale – zang

  • Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans –
    blokfluiten

Verder Bericht

Vorige Bericht

© Festival Via Musica

Internationaal Zomerfestival Flevoland