Lenneke Ruiten

Sopraan Lenneke Ruiten heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de meest gevraagde sopranen in haar vak. Ze staat op de grootste bühnes van de wereld en heeft een indrukwekkende internationale carrière in opera, concert en lied.

Tijdens de eerste tien jaar van haar carrière zong ze vooral veel concerten. De Engelse dirigent Sir John Eliot Gardiner nam haar mee soliste op diverse tournees met zijn English Baroque Soloists en The Monteverdi Choir. Ze was te horen in de Vespers van Monteverdi, de Hohe Messe van Bach en in diens solocantates ‘Jauchtzet Gott’ en ‘Weichet nur betrübte Schatten’. Ook werkte ze mee een cd-opname van Bachs Ascension Cantatas. In 2019 nodigde Gardiner haar uit om tijdens het Festival van Saint Denis te debuteren met de sopraansolo’s in het Requiem van Verdi.

Met de Franse dirigente Emmanuelle Haïm bouwde ze een speciale muzikale relatie op. Samen gaven ze galaconcerten met onder anderen Rolando Villazon en Magdalena Kožená. De solocantate ‘Il delirio amoroso’ van Händel voeren de zangeres en de dirigente uit bij de Wiener Philharmoniker, het Gewandhaus Orchester Leipzig, het Philadelphia Orchestra en het Spanish National Orchestra Madrid.

https://www.lennekeruiten.com/

vrijdag 9 augustus

Reacties zijn gesloten.