
Sandra Lagereis, Emma Huijsser, Israel Golani

Sandra Lagereis, Emma Huijsser, Israel Golani
Sandra Langereis, Emma Huijsser (harp) en Israel Golani (luit) verzorgen een programma rondom Erasmus, een van de belangrijkste humanisten uit de 16e eeuw. Langereis, zij is historicus, heeft een vuistdikke biografie over Erasmus geschreven met als ondertitel Dwarsdenker. Met deze biografie ontving de auteur de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Een paar opmerkingen uit het juryrapport mogen niet onvermeld blijven.
Kick-off - wo 08 juni 2022
Dwarsdenken in de bibliotheek
Op woensdag 8 juni organiseren de Vrienden van de Openbare Bibliotheek in de bibliotheek in Lelystad een bijzondere literaire lezing met muzikale omlijsting, in samenwerking met Festival Via Musica.
Sandra Langereis, Emma Huijsser (harp) en Israel Golani (luit) verzorgen een programma rondom Erasmus, een van de belangrijkste humanisten uit de 16e eeuw. Langereis, zij is historicus, heeft een vuistdikke biografie over Erasmus geschreven met als ondertitel Dwarsdenker. Met deze biografie ontving de auteur de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Een paar opmerkingen uit het juryrapport mogen niet onvermeld blijven.
‘Een boek dat op alle fronten uitblinkt. Een boek dat stoelt op briljant wetenschappelijk onderzoek, dat ondanks zijn omvang tot aan het eind toe meeslepend is, een boek dat je omver blaast.’ ‘In krachtige zinnen laat Langereis de lezer kennismaken met Erasmus als mens, met al zijn goede en slechte eigenschappen. Deze originele biografie laat niet alleen zien dat Erasmus een briljant auteur was, maar ook welke ongekende weerklank zijn pen en woord hadden.’
Sandra Langereis noemt in haar biografie Erasmus de ‘oervader van het Nederlandse cabaret’. Hij schreef met veel humor en vooral ook ironie.
Het Festival via Musica heeft dit jaar als thema ‘Erasmus, Dwarsdenken in muziek.’ Vandaar dat Emma Huijsser op de renaissanceharp en Israel Golani, luit de lezing van Sandra Langereis zullen opluisteren met muziek van ‘dwarse’ componisten uit de tijd van Erasmus.
Kaarten voor deze bijzondere literaire en muzikale avond zijn te verkrijgen vanaf 11 mei via de website van de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en bij de balie van de bibliotheek in Lelystad.
Een toegangskaartje kost € 7,50, bibliotheekleden krijgen € 2,50 korting en de Vrienden van de Bieb hebben gratis toegang.

Tobias Borsboom

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.
Met Erasmus door de Noordoostpolder - za 06 augustus 2022 - 10:00
Tobias Borsboom, piano en Simon Mulder, voordrachtskunstenaar, maken een voorstelling met teksten uit de Lof der Zotheid, gecombineerd met werken van Satie voor zijn zelf-opgerichte kerk (Église métropolitaine d’art de Jésus-Conducteur)
Koop tickets
Dudok Kwartet

Dudok Kwartet
Erasmus in Lelystad - vr 05 augustus 2022 - 15:00-16:00
Dudok Quartet met Erasmus oud & nieuw
Het Dudok strijkkwartet speelt een heel bijzonder programma met het 1e strijkkwartet van Mauricio Kagel, het strijkkwartet op 59 nr 2 van Beethoven en daar doorheen geweven Josquin des Prez - Nymphes des bois & Mille regretz en Johannes Ockeghem - movements form Missa Prolationum>
In 1998 won Kagel de Erasmusprijs, omdat hij een echte dwarsdenker is. Communicatie met het publiek, en het doorbreken van vanzelfsprekende luistergewoontes waren voor Kagel heel belangrijk. Zijn eerste strijkkwartet is een kort stuk waarin allerlei theatrale elementen en speciale effecten zitten.
Beethoven is met Erasmus verbonden door het humanisme. Hij droeg zijn maatschappelijke visie ook uit in zijn composities. Deze twee kwartetten, met daarnaast de werken uit Erasmus’ tijd, geven dit programma een tijdloos karakter.

The Scroll Ensemble

The Scroll Ensemble
In het verleden was ensemble improvisatie in klassieke muziek net zo belangrijk als dat nu in de Jazz en Popmuziek is. Bach en Mozart waren bijvoorbeeld beroemde improvisatoren. The Scroll Ensemble zet die nu verloren gegane kunst weer op het podium. Waarom?
Omdat bij het improviseren een directe, levendige communicatie ontstaat met het publiek. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel.
Zeewolde - zo 07 augustus 2022 - 15:00
Slotconcert in de Verbeelding Zeewolde: De Lof der Zotheid door het Scroll Ensemble
De Lof der Zotheid van Erasmus is na meer dan 500 jaar nog steeds relevant. Hoe meer we weten, hoe meer we de zotheid uit het oog verliezen. Maar, is dat wel de goede weg? Dit satirische werk uit niet alleen kritiek, maar belicht ook een uitweg. Volg The Scroll Ensemble op een dolle reis door de tijd, de teksten van Erasmus en de creatieve prettig gestoordheid van de muzikanten.

Apollo Ensemble

Apollo Ensemble
Kick-off - za 18 juni 2022 - 20:15 - 22:00
Beethoven Egmont & Mendelssohn Walpurgisnacht
Verhalen over Vrijheid
Erasmus heeft het in zijn boeken vaak over vrijheid, en over godsdienst. Alhoewel hij zelf altijd katholiek is gebleven, had hij een brede kijk op godsdiensten. Voor hem waren studeren, zelfstandig nadenken en ook hoe je conflicten met woorden kon beslechten sleutelbegrippen. In dit programma komen twee verhalen – op teksten van Goethe – aan de orde. Verschillende verhalen, maar met een overkoepelend thema: vrijheid van godsdienst. Verhalen waar Erasmus – had hij ze gekend – veel over te zeggen had gehad.
In Egmont wordt het verhaal van de Nederlandse edelman Lamoraal van Egmont verteld, een moedig man, die tijdens de tachtigjarige oorlog steeds hoopte met diplomatie en overleg tot resultaat te komen. Hij moest het met de dood bekopen. Het verhaal over de eerste Walpurgisnacht loopt beter af. Een oud Germaans gebruik, een heidense viering op de berg Brockes in de Harz, mag niet meer plaatsvinden van de christenen. Maar met humor en list wordt deze kwestie opgelost.
Koop ticketsDronten - do 04 augustus 2022 - 20:15u
Programma:
Obrecht:
Missa L’Homme Armée, Bach: Lutherse mis in G, Lutherse mis in F
Apollo Ensemble
Tanja Obalski – sopraan
Oscar Verhaar – alt
Adriaan de Koster – tenor
Michiel Meijer – bas
David Rabinovich & Daphne Oltheten – viool
Annemarie Kosten-Dür – altviool
Cassandra Luckhardt – cello
Beltane Ruiz – contrabas
Peter Tabori & Robert de Bree – hobo
Christopher Price & ntb - hoorn
Thomas Oltheten – fagot
Marion Boshuizen - orgel
Erasmus in Lelystad - vr 05 augustus 2022 - 20:15 - 22:00
Een van de stokpaardjes van Erasmus was “ken uw klassiekers”. Hij vond dat mensen de verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid moesten lezen, natuurlijk het liefst in de oorspronkelijke taal. Voor hem waren de verhalen uit de Griekse mythologie een middel om zich te verdiepen in de denkwijze van andere culturen. In dit concert nemen we het verhaal van Idomeneus, de koning van Kreta, die in een zware storm terecht komt en dan Poseidon belooft om - als hij het overleeft - de eerste persoon die hij tegenkomt aan hem te offeren. Dat blijkt zijn zoon Idamante te zijn. Mozart schrijft een fantastische opera. Sopraan Siri Karoline Thornhill zal daaruit een aantal aria’s zingen. Tussendoor wordt de symfonie in g KV 550 gespeeld. Het Apollo Ensemble speelt in de klassieke kamerorkestbezetting.
Koop tickets
Cappella Pratensis

Cappella Pratensis
Cappella Pratensis is een Nederlands vocaal ensemble dat zijn naam ontleent aan de polyfonist en componist Josquin des Prez (Pratensis = des Prés) (1450-1521). Het ensemble specialiseert zich in de muziek van Josquin en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw.
Almere - zo 07 augustus 2022 - 11:00
Sound and Fury
Erasmus over oorlog en vrede
Het mag dan vijfhonderd jaar geleden zijn, maar wat de humanist Erasmus doormaakte aan epidemieën, conflicten en oorlogen tijdens zijn leven lijkt in veel opzichten op onze tijd. Hij ging de geschiedenis in als een pacifist, als iemand die voortdurend streefde naar vrede, naar symbiose. Maar de gebeurtenissen om hem heen dwongen hem om stelling te nemen. De componisten van zijn tijd deden niet anders. Er werden de prachtigste meerstemmige composities gemaakt die steun gaven in de strijd tegen de vijand en de dreiging van epidemieën. Zo kon muziek de mensen broodnodige verlichting en troost brengen.
Sound and Fury is een voorstelling waarin zang, tekst en beeld zullen samenvloeien tot een wervelend geheel. Een actrice kruipt in het hoofd van Erasmus en laat zijn ideeën botsen met haar eigen onzekerheid en twijfels in tijden van pandemieën en internationale conflicten. Zij wordt hierin gedragen door de acht mannenstemmen van Cappella Pratensis, die met hun polyfone renaissancemuziek niet alleen verlichting en troost bieden, maar ook kracht geven om de opgaven van de tijd aan te kunnen. Muziek als verdediging voor een betere wereld.
Cappella Pratensis onder leiding van Stratton Bull
Concept en regie Willem Bruls
Beeld- en geluidsontwerp Evert de Cock

Robert & Meri

Robert & Meri
Sinds 2015 werkt het duo uitsluitend samen. Ze richten zich daarmee volledig op het viool- en pianorepertoire. De achtergrond van de muziekstukken is een belangrijk aspect voor hun
interpretatie. Ze zijn voortdurend op zoek naar een eigenzinnig geluid. Door de piano- en vioolpartijen als gelijkwaardig te beschouwen en de muzikale betekenis van elke regel te begrijpen, is het
mogelijk om ‘één klank’ te creëren zoals bij de uitvoering van een symfonie. Hier zeggen ze zelf over:
“Het besef dat het woord ‘muziek’ in veel talen slechts in enkelvoud voorkomt en dat het alleen op hét moment bestaat, biedt de mogelijkheid om iets heel speciaals te creëren tijdens een uitvoering. Dit onderscheidt muziek van alle andere vormen van kunst.” In 2019 was het duo prijswinnaar op de Luigi Nono kamermuziekcompetitie, een van de meest prestigieuze kamermuziek- competities in Italië. Het belooft dus weer een prachtige avond te worden met muziek van topklasse!
Met Erasmus door de Noordoostpolder - za 06 augustus 2022 - 11:45-12:30 (fiets)
14:00-14:45
16:15-17:00
Robert & Meri viool en piano, met Beethoven en Enescu (Erasmus als inspirator voor ontwikkeling)
Koop tickets
Erasmusdiner

Erasmusdiner
Boerkok, een lokaal gezicht met een Flevolandse identiteit.
Op deze plek doen we wat we zo graag doen: met de poten in de klei staan, met onze ziel en zaligheid koken, de smaak van Flevoland laten proeven, verhalen vertellen, bijeenkomsten organiseren en verbindingen leggen. Bij Boerkok kom je thuis.
Erasmus in Lelystad - vr 05 augustus 2022 - 18:00 - 20:00
Eten speelt een grote rol in het leven van Erasmus. In het klooster heeft hij continu te maken met voorschriften voor het vasten. Voor de kloosterlingen betekende dat in de regel dat tussen het vasten door enorme schranspartijen waren. Al vroeg klaagde Erasmus erover dat zijn gestel daar niet op gebouwd was en dat naar zijn idee matig, maar goed en lekker, eten beter voor geest en gestel is. Boerkok kookt met producten uit de omgeving. Hij maakt een speciaal Erasmusdiner. Je kunt opgeven of je twee of drie gangen wilt, vegetarisch, vlees of vis eet, maar het precieze diner is een aangename verrassing.
Koop tickets
Au joly boys

Au joly boys
Met Erasmus door de Noordoostpolder - za 06 augustus 2022 - 11:45-12:30
14:00-14:45 (fiets)
16:15-17:00
Ensemble “Au joly boys” met het programma “Tant que Vivray” , liefde, verdriet, wijn, natuur en verlangen in het 16e eeuwse chanson.
Koop tickets
Film: Erasmus (Harry Kümel)

Film: Erasmus (Harry Kümel)
Kümel begon in 1960 bij de openbare omroep BRT, waar hij televisieprogramma’s, documentaires en speelfilms regisseerde. Tijdens de jaren zestig en zeventig werkte Kümel met verscheidene genres, en regisseerde televisiefilms zoals Hendrik Conscience (1963) en De Grafbewaker (1965). Film wordt vanaf 1964 gesubsidieerd in België, waardoor de speelfilm meer kansen krijgt.
In 1968 verscheen Monsieur Hawarden, Kümels eerste langspeelfilm, over een rijke Weense vrouw die zich als man vermomt, om een proces te ontlopen wegens de moord op haar geliefde. De film scoorde op internationale filmfestivals in Hyères, Chicago en Edinburgh, en kreeg pas daarna de aandacht die hij verdiende.
In 1971 produceerde hij een commerciële lowbudget-vampierfilm in een Franse en Engelse versie, Les lèvres rouges resp. Daughters of Darkness, die uitgroeide tot een echte cultfilm in de Verenigde Staten. In 1971 verfilmde Kümel Jean Rays roman Malpertuis onder de gelijknamige titel met onder meer Orson Welles, Mathieu Carrière en Susan Hampshire.
In 1976 verfilmde hij Hubert Lampo’s roman De komst van Joachim Stiller. Eind jaren 70 werd Kümel bekend bij het grote publiek in Vlaanderen als panellid van de Wies Andersen Show.
Na Het verloren paradijs (1978) en The Secrets of Love (1985) kreeg hij uiteindelijk de financiële steun die hij nodig had om een project te verwezenlijken waar hij al lang van droomde: de verfilming van Eline Vere, Couperus’ meesterwerk uit de Nederlandse naturalistische literatuur. De film verscheen in 1991 in de bioscopen en werd niet goed ontvangen door pers en publiek. Kümel zelf klaagde dat hij niet met de acteurs had kunnen werken die hij wilde, niet de juiste componist kon gebruiken en dat de film niet naar zijn wensen gemonteerd werd.
Harry Kümel regisseerde ook musicals en opera’s, zoals Rossini’s L’inganno felice.
Kümel doceerde jarenlang aan de Filmacademie in Amsterdam. Zijn lessen waren van grote invloed op regisseurs als Martin Koolhoven en Mike van Diem. Kümel was ook jarenlang lesgever aan het Zomerfilmcollege te Neerpelt en later te Brugge, georganiseerd door de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur.
(bron: Wikipedia)
Foto: Hawawiki
Erasmus in Lelystad - vr 05 augustus 2022 - 17:00 -18:00
De Vlaamse filmmaker Harry Kümel maakte in 1962 een bijzondere documentaire over Erasmus. Het is een zestig minuten durende zwart/wit film waarin hij Erasmus zelf aan het woord laat. Direct valt op hoe actueel zijn teksten nog zijn.
Koop tickets
Maria del mar Humanes, sopraan en Maxim Shamo, piano

Maria del mar Humanes, sopraan en Maxim Shamo, piano
Met Erasmus door de Noordoostpolder - za 06 augustus 2022 - 11:45-12:30
14:00-14:45
16:15-17:00 (fiets)
Maria del mar Humanes, sopraan en Maxim Shamo, piano – liederen van Brahms, Strauss, Liszt en Diepenbrock en op scherm tekeningen van Dürer een beroemd graficus uit de tijd van Erasmus.
Koop ticketsDit festival wordt mede mogelijk gemaakt door




