festivalviamusica.nl

Apollo Ensemble

5 augustus

Pre-opening en Openingsconcert in Almere-Haven
Pré-openingsconcert voor Jong en Oud

Kaarten

Voorafgaand aan het openingsconcert op donderdagavond wordt in Almere een middagprogramma gespeeld gericht op de overdracht van het actief luisteren naar muziek tussen de verschillende generaties. Publiek – jong en oud – kan kennis komen maken met het festival. Het programma bestaat uit gedeeltes van het avondconcert met uitleg en een “meet & greet” met de musici. Dit in samenwerking met de o.a. de Zomerschool voor Basisscholieren en de seniorenzomerschool in Almere.

Programma: de werelden van Stravinsky & Bach

Stravinsky: 3 stukken voor klarinet solo & Bach: partita voor fluit solo
Stravinsky: septet & Bach: Passacaglia en Fuga
Stravinsky: Dumbarton Oaks & Bach: Brandenburgs concert 3

Apollo Ensemble op historische instrumenten.

Diaghilev wist Stravinsky te interesseren voor 18e eeuwse muziek. In opdracht van hem componeerde hij Pulcinella, en zo ontstond de mode om “oude” muziek om te vormen naar iets nieuws. Dat is precies wat hier in het programma gebeurt met het 3e Brandenburgse concert van Bach; Stravinsky bestudeerde het en neemt het als basis voor Dumbarton Oaks. Ook zetten we de solosonate voor fluit van Bach tegenover de solo’s voor klarinet van Stravinsky. En we zetten de Passacaglia van Bach en die van Stravinsky (2e deel uit het septet) tegenover elkaar. De transcriptie van de Passacaglia en Fuga is gemaakt door Wijnand van Klaveren,
Het Apollo Ensemble speelt de werken van Stravinsky op instrumenten uit de eerste helft van de 20e eeuw en de werken van Bach op barokinstrumenten.


Zondag 8 augustus

16:00u Slotconcert in Dronten
De vleugels van Diaghilev

Kaarten

“En de mensen ontdekten dat iedere vorm van schoonheid, iedere vorm van liefde van de goden afkomstig is, en ze werden vrij en moedig, en ze kregen vleugels”

De dichter en componist Michail Koezmin behoorde tot de groep kunstenaars rond het blad Mir Istkoesstva waarvan Diaghilev tijdens zijn studie één van de oprichters was. Koezmin werd als dichter internationaal bekend door zijn novelle “Op Vleugels” (1905) waarin hij beschrijft dat iemand openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.
Eén van de gezamenlijke passies die deze vrienden en wellicht geliefden, hadden was de muziek uit de 18e eeuw. Voor die tijd was dat uniek. Componisten als Rameau, Lully, Cimarosa maar zelfs ook “onze” Unico van Wassenaer kwamen door de zoektochten in de bibliotheken door heel Europa, door deze passie, aan het licht. Hun ontdekkingen uit de 18e eeuw zagen zij ook als inspiratiebron voor de ontwikkeling van de moderne muziek. Daarmee hebben ze niet alleen bijgedragen aan ´oude muziek” maar ook gelijk een richting gegeven aan de ontwikkeling van de moderne muziek.
Dit wordt een speciaal, eenmalig concert van het Apollo Ensemble met barokmuziek en poëzie.


Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en de Verenigde Staten.
De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen. Bach, Händel, Haydn, Mozart, voor hen willen de musici van het Apollo Ensemble zich ambassadeurs voelen.
Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, de musici komen uit alle windstreken. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dir. Ton Koopman).

www.apollo-ensemble.nl

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland