festivalviamusica.nl

Aleida Ensemble

Zaterdag 7 augustus
11:25-12:30  –  14:00-14:45  –  16:15-17:00

In de Bantseliek in Bant:
Aleida ensemble met muziek en poëzie. Sopraan, fluit, altviool en harp. Stravinsky, Debussy en Hahn, vergezeld van projecties van schilderijen van Bakst, Macke en Picasso en poëzie van Jean Cocteau.


Het Aleida Ensemble

Het Aleida Ensemble is een kwartet van internationale musici vernoemd naar twee opvallende vrouwelijke schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw. De combinatie van tokkel-, strijk- en houtblaasinstrument met zang zorgt voor een uniek geluid. Samen exploreren de musici combinaties van muzikale kleuren en literaire teksten in composities, van Barok en Romantische periodes tot toegankelijke contemporaine muziek. Van de zoete nostalgie van Hahn en de intieme klankvelden van de Franse impressionisten tot de afwisseld kwetsbare en brutale geluiden van Saariaho en Tormis.
Projecten voor corona vormden de uitvoering en wereld première opname van Darius Milhaud’s cantate “Adieu”, een dramatische zetting van teksten van Rimbaud, en het in zijn geheel uitvoeren van John Tavener’s ontroerend eenvoudige “To a child dancing in the wind” (1983) in Elburg, Abcoude en Leidschendam. In 2021 zullen ze de wereldpremière van “Fedra” naar gedichten van Marina Tsvetaeva, gecomponeerde door Aziza Sadikova, verzorgen.

De Estlandse sopraan Maria Valdmaa treedt op als solist en koorlid met o.a het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bach Vereniging, Vox Luminis, en het Estonian Philharmonic Chamber. Sinds haar studie in Tallinn en Den Haag is haar specialisatie Barok en Oude muziek, maar ze is ook veelgevraagd voor haar uitvoeringen van moderne muziek en heeft intensief samengewerkt met Arvo Pärt.

De Russische dwarsfluitiste Elena Zonnenberg-Vyaznikova studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en Moskou. Sindsdien heeft ze opgetreden met Ensemble Modelo62 o.a. bij het Darmstadt Contemporary Music Festival, de Gaudeamus Muziekweek, en de Dag in de Branding. Ze was solist bij het Bach Orchestra of the Netherlands, waar zij ook de traverso (barokdwarsfluit) bespeelde.

Engelse altvioliste Anna Smith, voormalig lid van het Hallé Orchestra te Manchester, VK, heeft, sinds zij naar Nederland verhuisde, veelvuldig opgetreden met groepen als Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest, het Concertgebouw Orkest, Anima Eterna (Brugge) en het Nederlands Philharmonish Orkest. Ze speelt ook barok-altviool, en treedt daarmee regelmatig op met het Tulipa Ensemble en sopraan Johannette Zomer.

Zwitsers/Britse harpist Victoria Davies heeft gestudeerd in Amsterdam, Londen en Oxford. In Oxford trad ze op met de beroemde koren van Christ Church en Magdalen. Ze speelt regelmatig met verschillende koren en orkesten, o.a met het Monteverdi Orkest, de Bangkok Opera, en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Ze was solist voor het harp (en dwarsfluit) concert van Mozart bij het Bach Orchestra of the Netherlands, wat tot een DVD-opname leidde. Haar specialisatie is moderne muziek, met solo optredens bij November Music Festival en Chamber Opera Amsterdam.

http://aleidaensemble.nl

Verder Bericht

Vorige Bericht

© festivalviamusica.nl

Internationaal Zomerfestival Flevoland